‘Kunnen jullie bij ons een training verzorgen over seksualiteit?’ ‘Natuurlijk,’ is dan ons antwoord, ‘dat doen we graag!’ Een training geven over seksualiteit binnen verschillende groepen is het leukste wat er is. Wat we vervolgens vaak horen, is dat er tijdens zo’n training heel veel bereikt moet worden: de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het is geen uitzondering dat men wil dat iedereen op dezelfde manier gaat werken en dat het thema goed wordt geïmplementeerd en geborgd. Wanneer je van plan bent je medewerkers te trainen dan adviseren we je tenminste de volgende drie vragen na te lopen als hulpmiddel om te kijken waar je als organisatie goed aan doet:
Krijgt de training over seksualiteit de juiste plaats binnen het beleid?
Implementeren en borgen red je niet met alleen een training, scholingsdag of symposium. Een training kan een onderdeel zijn van het implementatie- en borgingsplan, maar er is meer voor nodig om het thema Seksualiteit te borgen. Het vraagt om een brede kijk en om helderheid over wat je binnen je organisatie wilt met dit thema. Vanuit je visie en beleid rondom seksualiteit stel je een implementatie- en borgingsplan op.
Worden de juiste mensen getraind op het thema seksualiteit?
Het is belangrijk om helder te hebben wie waarvoor verantwoordelijk is. Vergeet hierbij niet de rol van het bestuur, de managers en de directie. Maar zeker ook niet de groep medewerkers die direct in aanraking komen met de doelgroep. Juist bij hen ligt vaak de taak en de verantwoordelijkheid om seksualiteit bespreekbaar te maken of om bijvoorbeeld voorlichting te geven. Wanneer zij zich onvoldoende toegerust voelen, komt dit niet goed van de grond.
Klopt je visie en beleid op het thema seksualiteit?
Wij krijgen regelmatig de reactie: ‘Onze organisatie heeft dat al goed op orde.’ No offence – want wij snappen dat je pas weet wat je niet weet als je ermee geconfronteerd wordt – maar vaak blijken de zaken toch net even anders te liggen. Zo wordt er vaak gezegd dat er een visiestuk is. Maar: ‘Waar was die ook alweer…?’
Of men vertelt dat er een Protocol (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is. Het is heel goed om zo’n protocol te hebben, maar een protocol is echt iets anders dan je beleid op seksualiteit binnen je organisatie. Orthopedagoog en klinisch psycholoog Aafke Scharloo zegt hierover: ‘Als je iemand met een tuinhark slaat is diegene ook niet aan het tuinieren.’ Hetzelfde geldt voor het thema Seksualiteit. Seksueel geweld en misbruik hebben niets te maken met het bevorderen van positieve ontwikkelingen en fijne seks voor je doelgroep – bij seksueel geweld en misbruik gaat het over macht. Beide thema’s verdienen een aparte plek en aparte aandacht binnen je organisatie, én ze verdienen training.
Wij denken graag met je mee over hoe jij met de juiste training voor jouw organisatie meer impact kunt maken dan het zetten van “het vinkje voor de inspectie”, zodat het geïnvesteerde geld dus niet vervliegt. En wie weet kun je zo echt een verschil maken voor jouw doelgroep!
Wil je weten of jij je visie en beleid op orde hebt? Vraag dan onze gratis checklist met 10 punten aan! Of bestel het boek: Het grote van 9 tot 5 taboe via onze site.