Onderzoek: Onderwijs onbekend met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

,

Weet je het? Of denk je dat je het weet? 

De vraag stellen is hem beantwoorden, zo blijkt vaak in onze trainingen. Uit het recente onderzoek van I&O research in opdracht van het ministerie van OC&W blijkt dat ook maar weer. Slechts 15% van de respondenten in primair en voortgezet onderwijs lijkt de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling precies te kennen. Terwijl in driekwart van de respondenten wel zeggen hem toe te passen in hun organisatie.

Tegenstrijdige cijfers
Het zijn tegenstrijdige cijfers, maar ze verbazen ons niet. In de trainingen gaan we aan de slag met de stappen van de Meldcode. Daaruit blijkt dat het heel helpend is om te ervaren hoe het is de Meldcode, met al haar stappen, daadwerkelijk toe te passen. Meer dan eens wordt de Meldcode namelijk ingezet om te kijken of er gemeld moet worden. Een insteek die belemmerend werkt en ook handelingsverlegenheid in de hand werkt. En die ook aantoont dat het noodzakelijk is de stappen van de Meldcode wél precies te kennen.

Vertrouwensrelatie 
De vertrouwensrelatie staat vaak op het spel als men denkt dat het doel van de Meldcode is om te melden. Dit is een grote barrière om te signaleren en gesprekken aan te gaan over zorgen. Dus al voordat de Meldcode erbij gepakt wordt in het werkproces stagneert het proces. Het is helpend om te ervaren hoe de stappen precies werken, en dat melden niet het doel is, omdat dan juist de vertrouwensrelatie versterkt kan worden tussen kind en leerkracht, ouders en de school. Juist omdat leerkrachten vaak denken dat het bespreekbaar maken van signalen deze band verbreekt, neigen zij naar het werken achter de rug om van ouders. In het onderzoek (lees het gehele onderzoek hier), wordt zelfs de optie anoniem melden als oplossing genoemd. Als er iets is wat een vertrouwensrelatie kan schaden, dan is het juist het vermijden van het contact en openheid.

Maak er werk van! 

Wij moedigen het onderwijs, en dan in het bijzonder het voortgezet onderwijs, aan hier meer werk van te maken (want daar lijken de cijfers nog lager). En nodigen hen uit om bijvoorbeeld deel te nemen aan onze webinars tijdens de week tegen kindermishandeling. Want meer kennis over de Meldcode als tool om signalen serieus te nemen, kan wel een verschil maken omdat je meer vertrouwen krijgt in de professionele handelen en weloverwogen besluiten kunt nemen wat het beste is in het belang van het kind!

Maandag 18 november: kindermishandeling en huiselijk geweld bij het jonge kind om 10.00 uur

of

Dinsdag 19 november: Voldoet onze Meldcode aan de wettelijke eisen? ook om 10.00 uur.

Meer informatie op onze website: fabriek69.nl/agenda

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *