Training: “Driedaagse Training Aandachtsfunctionarissen Seksualiteit”
Wanneer: de tweede driedaagse training is op 4 feb / 11 mrt / 22 apr 2025, in Amersfoort, 09.30 – 16.30 uur (de eerste driedaagse training is VOL 10 sep / 17 okt / 26 nov 2024)
De Aandachtsfunctionaris
In veel organisaties binnen zorg, welzijn en onderwijs werkt men met aandachtsfunctionarissen seksualiteit. Iedere organisatie noemt deze functie weer anders, maar het gaat erom dat iemand binnen een team, afdeling en organisatie de taak heeft om specifiek met dit thema bezig te zijn en dat deze persoon door alle medewerkers geraadpleegd kan worden.
Let wel: het is niet zo dat de aandachtsfunctionaris alles moet oplossen en overal antwoord op moet hebben of geven. Wij noemen deze functie altijd – vol respect – ‘een soort waakhond en aanjager die ervoor zorgt dat het thema niet van de agenda verdwijnt’. Het is een mooie en belangrijke functie en wij adviseren dan ook vrijwel altijd om deze functie in te stellen binnen de verschillende lagen van de organisatie.
Er moet echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:
- Zorg voor een heldere taak- en functieomschrijving. Voeg het dus niet als een taak aan een andere functie toe. (Vaak zien we dat een inhoudsdeskundige het er als een taak bij krijgt.)
- Positioneer deze functie goed in de organisatie.
- Stel minimaal twee personen in deze functie aan: seksualiteit en (signalering van) seksueel geweld zijn vaak ingewikkelde en kwetsbare onderwerpen.
Rik heeft sinds één maand, naast zijn functie als gedragsdeskundige, voor acht uur per maand de taak van aandachtsfunctionaris seksuele vorming en seksualiteitsbeleving. Hij werkt binnen een organisatie waar vierhonderd cliënten wonen, de meesten hebben niet-aangeboren hersenletsel. Vanaf dag één worden hem de meest uiteenlopende vragen rondom deze onderwerpen gesteld. Hij wordt gevraagd om scholing te geven en de visie en het protocol te herschrijven, hij wordt ingeschakeld bij ingewikkelde casuïstiek, hij heeft gesprekken met cliënten uit de gehele organisatie en hij bezoekt teams. Kortom: Rik is de vergaarbak geworden van alles wat met seksualiteit te maken heeft. Rik vindt het fantastische onderwerpen en hij is blij dat er eindelijk aandacht wordt gegeven aan dit belangrijke onderwerp. Met het gevolg dat hij op alle vragen en verzoeken ‘ja’ zegt en in de knoei komt met zijn andere werkzaamheden. Om dit te compenseren werkt hij vaak lang door, soms zelfs tot in de late uurtjes. Langzaam raakt hij opgebrand omdat er te veel van hem gevraagd wordt en uiteindelijk komt hij thuis te zitten met een burn-out.
Situaties zoals hiernaast beschreven komen wij vaak tegen in de praktijk, bij allerlei verschillende organisaties binnen zorg, welzijn en onderwijs. Het kan bij een kinderopvang zijn, binnen een jeugd- en ouderzorginstelling zijn of op een basisschool of voortgezet speciaal onderwijs. Het maakt niet uit!
De functie van aandachtsfunctionaris is in die gevallen niet goed neergezet in de organisatie: een duidelijk afgebakende opdracht ontbreekt en nergens staat beschreven waarover en aan wie de aandachtsfunctionaris verantwoording moet afleggen. Rik had niet in een burn-out hoeven te belanden als de functie van aandachtsfunctionaris beter gepositioneerd was binnen de organisatie. Wanneer blijkt dat er meer nodig is, zoals in het geval van Rik, moeten het bestuur en management hier een uitspraak over doen en meer uren beschikbaar stellen. Ze kunnen er ook voor kiezen om dit niet te doen, maar dan blijven allerlei situaties, (hulp)vragen en casuïstiek liggen.
Als (toekomstig) aandachtsfunctionaris seksualiteit binnen zorg, welzijn en onderwijs ben jij als het ware de ambassadeur binnen de organisatie waar je voor en/of binnen werkt. Een veelzijdige en vaak ook complexe rol, die veel flexibiliteit vraagt van jou als professional. Niet alleen de rol is vaak ingewikkeld, maar ook onderwerpen seksualiteit en seksueel geweld zijn vaak moeilijk, lastig en kwetsbaar voor mensen, zo ook voor professionals.
Herken je de volgende vragen?
En zo zijn er nog vele andere vragen waar je tegenaan kunt lopen. In deze training krijg je helderheid over jouw taak.
- Je doet kennis op over de veelzijdigheid van seksualiteit.
- Je krijgt handvatten voor handelen aangereikt waarmee je je collega’s en ook beleid en organisatie kan ondersteunen.
- En je reflecteert op je eigen ontwikkeldoelen.
Wij zijn zelf ook (centrale) aandachtsfunctionarissen seksualiteit (geweest) en hebben inmiddels ook vele professionals hiertoe opgeleid. Daarnaast schreven we het managementboek Het Grote 9-tot-5 Taboe: verantwoordelijkheid nemen voor intimiteit en seksualiteit binnen zorg, welzijn en onderwijs. Dit boek hebben we geschreven omdat juist bestuurders, directeuren, managers, leidinggevenden en andere stafleden de juiste sturing moeten geven om seksualiteit op de agenda te zetten, te implementeren en te borgen.
De aandachtsfunctionaris is een rol en taak die wij ook hebben beschreven in ons boek en die wij belangrijk vinden als het gaat om implementatie en borging van het thema seksualiteit. We weten dus uit ervaring hoe leuk, belangrijk, maar ook hoe moeilijk jouw rol kan zijn. Wat er allemaal op je af komt en met welke invloeden je allemaal te maken krijgt. Om jou te ondersteunen in deze belangrijke functie, hebben we deze driedaagse training ontwikkeld.
In deze training is er aandacht voor:
Het programma
Dag 1
- Noodzakelijke en recente kennis over seksuele ontwikkeling en seksueel geweld
- Betekenis van de normale seksuele ontwikkeling bij verschillende doelgroepen
- Grenzen
- Aard, omvang, ernst van seksueel geweld
- Handelingsrichtlijnen hoe te handelen bij seksueel geweld
Dag 2
- Invloed van persoonlijke normen en waarden op het professioneel handelen
- Invloed op proces, team en organisatie als aandachtsfunctionaris
- Taakprofiel van de aandachtsfunctionaris
- Implementatie en borging van eigen functie binnen de organisatie
Dag 3
- Reflectie en mogelijkheid casusbespreking (leren van gevallen in de organisatie)
- Hoe houdt je het onderwerp binnen je organisatie op de kaart? Tips en tools
- Positionering van de functie
Praktische informatie
Frequentie/duur:
- 3 dagen cursus (09.30 – 16.30 uur) op 4 feb / 11 mrt / 22 apr 2025 (de eerste driedaagse training is VOL 10 sep / 17 okt / 26 nov 2024)
- Groepsapp met deelnemers per groep (1 jaar) met begeleiding van Fabriek69.
Locatie/plaats:
Amersfoort, de details ontvang je na aanmelding
Groepsgrootte:
Maximaal 8 – 10 personen
Aantal docenten:
Altijd twee docenten van Fabriek69
Prijs:
€1203,95 (incl. btw) => €995,- (excl. btw). De prijs is incl. btw, drie keer lunch, cursusmateriaal, koffie/thee/lekkers, 1 jaar ondersteuning via groepsapp.
SKJ:
Accreditatie 27.50 punten
Voor wie is deze training:
Deze training is voor iedereen die aandachtsfunctionaris seksualiteit is of binnenkort wordt en werkzaam is binnen zorg, welzijn of onderwijs.
Het aanvangsniveau waarvan wordt uitgegaan:
MBO+/ HBO/ universitair geschoold.
De studiebelasting voor de deelnemer:
De studiebelasting is voor de 3 dagen totaal 21 uur (training) en in totaal 2 uur voorbereiding voor de trainingsdagen. Dus een totaal aantal uren van 23 uur. Iedereen kan verder zelf bepalen hoeveel uur er aan zelfstudie wordt gedaan. We zullen soms in de training adviseren om iets op te zoeken, iets te bekijken of iets te lezen in eigen tijd.
Studiemateriaal:
De deelnemer krijgt na de training een hand-out van de presentatie en benoemde en/of gebruikte informatiebronnen, zoals onderzoeken of artikelen. Deze zullen digitaal beschikbaar gesteld worden. De deelnemer dient zelf het visie en beleidsstuk seksualiteit en protocol seksueel geweld/ misbruik/ SGOG van de organisatie te hebben. Mits deze aanwezig zijn in de organisatie.
Hoe kun je je aanmelden?
Dus, ben jij of word jij aandachtsfunctionaris in jouw organisatie? Herken jij je in de vragen die je als aandachtsfunctionaris hebt? Wil je met gelijkgestemden jouw functie meer body geven in de organisatie? Of wil je de juiste basis neerzetten voor de toekomst? Meld je dan aan voor deze training via de knop hiernaast.