“Hygiëne: al jaren maandverband verkeerd om in de onderbroek”

Ik zit er helemaal klaar voor. Washandje, zeep, handdoek, kunstpenis en kunstvagina. Vandaag ga ik voorlichting geven over hygiëne van de geslachtsdelen aan een groepje van zes mannen en vrouwen met een licht tot matig verstandelijke beperking in de leeftijd van 40 tot 55 jaar. Allen zijn seksueel actief. Ze hebben me zelf gevraagd of ik dat wilde doen. Hoe leuk is dat?

Op mijn vraag wat is hygiëne kreeg ik zeer uiteenlopende antwoorden. Vooral het vaatdoekje regelmatig vervangen, maar ook je handen wassen na het toiletbezoek. Ja, maar waarom moet dat dan altijd? Ik heb het wel geleerd als kind. Maar geen idee waarom. Ik denk dat het uitgelegd is en hoogstwaarschijnlijk ook waarom.

Je ziet, de inleiding duurde even voor we bij het onderdeel de hygiëne van de geslachtsorganen komen. Wat me opviel was dat ze mij heel goed konden uitleggen hoe ze de geslachtsdelen moesten wassen. Zonder zeep en alleen met water anders kon je ziek worden. “Oh, ik doe het altijd met veel zeep”, zei één van de mannelijke deelnemers. De dames konden heel goed uitleggen waarom dat toch echt niet goed was.
De uitleg van de penis en dat de voorhuid naar achter moet was nog wel een dingetje. Dus de kunstpenis erbij waarbij je kunt voelen hoe dat werkt bij een man. Oefenen hoe de voorhuid naar achteren moest en dat je dan goed kan wassen met water. “Dat wist ik echt niet”, zei Bram. “Ik wist niet dat je dat moest doen bij het wassen”. Hartstikke fijn dat je het nu wel weet.

Bij een andere bijeenkomst met dezelfde groep, over de menstruatie, gebeurde het volgende. Bij de uitleg van de menstruatie en het verwisselen van maandverband gaf José aan dat het pijn deed als ze haar maandverband verwisselde. Of ik daar een oplossing voor had. Het bleek dat José al jaren haar maandverband verkeerd gebruikte. Ze deed de plakstrip niet in de onderbroek, maar naar boven tegen haar schaamhaar en dat was pijnlijk.

Nu denk je misschien dat ik dit verzin, een volwassen vrouw en seksueel actief. Maar geloof me dit is geen uitzondering. Mensen met een verstandelijke beperking moeten vaker zaken uitgelegd krijgen. Zaken die voor ons makkelijk zijn en soms gewoon bij het dagelijks leven horen. We leren op school dat mensen met een verstandelijke beperking baat hebben bij veel herhaling en visuele ondersteuning. Scholingen en trainingen zijn erop gericht. Ik kom helaas toch nog vaak genoeg tegen dat dagelijkse, voor ons simpele, handelingen niet is beklijft bij mensen met een verstandelijke beperking.

Veel moet bij mensen met een verstandelijke beperking meerdere malen herhaald worden, ook als is het in onze ogen duidelijk en ook al geeft de cliënt op het moment van uitleg aan dat het duidelijk is en kan deze het ook aan je uitleggen. Als professional weten we goed uit te leggen dat mensen met een verstandelijke beperking baat hebben bij herhaling, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Vraag dus regelmatig aan je cliënt hoe het zit, ook de meest simpele dingen. Soms kun je daar schrijnende situaties mee voorkomen simpel door het uit te leggen en voor te doen. Als er eerder was nagevraagd bij José hoe ze alles deed bij de hygiëne van de menstruatie dan had José niet 20 jaar lang haar maandverband met de plakstrip naar boven gedaan i.p.v. in de onderbroek.

Meer weten hoe je dat doet? neem contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?